Антигел като добавка за дизел

добавка за дизел

Нуждата от дизел добавка

Водачът може да използва добавка за дизел по същия начин като добавките към бензина (но не ги наливайте и в двете системи!) – постоянно, като наблюдавате характеристиките на запалимата течност или периодично, ако качеството на излятото гориво е под средното.

Видове добавки

На пазара на автохимия можете да срещнете различни продукти: почистващи препарати за горивна система, антигелове, коректори и др. Но не се страхувайте от такова богатство от определения.

Достатъчно е да знаете, че добавките за дизелово гориво се разделят на две категории:

  1. Редовни. Същите добавки, които се добавят към горивото постоянно. Групата включва препарати за почистване, защита от износване, защита от корозия и комплексни промени в характеристиките на горивото;
  2. Такива за “спешен случай.” Говорим за подготовка за еднократно добавяне в случаите, когато е заредено гориво с посредствено качество. Това са смазочни добавки, антигелове, цетанови коректори и универсални препарати, които съчетават свойствата на няколко лекарства наведнъж.

Най-често на пазара има редовни добавки за почистване или за повишаване на устойчивостта на горивата срещу замръзване. По-рядко се срещат лекарства за намаляване на образуването на сажди. „Спешните“ добавки са по-интересни. Техният състав не е толкова богат, колкото състава на генеричните лекарства, но често е много по-концентриран.

Антигел като добавка за дизел

Враг номер едно на дизеловото гориво е скрежът. Факт е, че запалимата течност съдържа много парафини, които под въздействието на ниски температури започват да кристализират и запушват горивните филтри и се утаяват в кухините на горивната система.

Частично проблемът с парафините се решава чрез скъпи сепараторни филтри с функция за нагряване на горивото. Ако водачът не може да си позволи такъв филтър, има две решения:

  • приемете проблема и сменяйте филтрите по-често или
  • добавете антигел добавка към дизеловото гориво.

Антигелите се разбират като депресантно-диспергиращи добавки за дизел. Благодарение на депресантните вещества се намалява температурата, при която горивото започва да става мътна и да натрупва твърди парафинови частици. Диспергиращите вещества, грубо казано, разтварят парафина и го предпазват от утаяване.

Антигел като добавка за дизел
Scroll to top