Видове септични ями

Видове септични ями

Устройства тип съхранение (устройства)

Видове септични ями. Септичните резервоари за съхранение са отделен тип устройство, тяхната „бюджетна“ опция. Това е идеално решение за системи, инсталирани в крайградски зони, които не се използват през зимата. Ако идвате периодично във вашата дача и не използвате вана, пералня или други домакински уреди, освен това няма смисъл да харчите много пари за скъпо местно канализационно оборудване с пълен цикъл.

Видове септични ями

Принципът на действие на резервоарите за съхранение е утаяване на отпадъчните води и след това отстраняване на утайката с помощта на канализационно оборудване. Дизайнът на устройства от този тип може да се нарече примитивен и се състои главно от външен тръбопровод и резервоар за утаяване на течността.

За да се предотврати връщането на течността, някои модели септични ями са оборудвани с възвратен клапан и дори аларма, предупреждаваща, че контейнерът е пълен и трябва да се почисти.

Утаителни резервоари на септичните ями с последваща обработка

По-ефективно пречистване предлагат утаителите – устройства, които предлагат вторично пречистване на отпадъчни води. Течейки през преливните тръби, течността преминава през няколко степени на пречистване, а на изхода трябва да се справите с мътна вода, пречистена с 65-70%.

Все още не е възможно да се използва дори за технически цели, така че е необходимо допълнително пречистване и това се извършва в утаителни резервоари с помощта на:

  • филтърни кладенци, монтирани върху песъчливи почви и пластични пясъчни глинести и представляващи конструкция без дъно, изработена от стоманобетонни елементи, камък и строителни материали (обикновено тухла);
  • филтрационни полета – набор от дренажни тръби, поставени върху специална филтърна платформа, напълнена със смес от чакъл и пясък;
  • инфилтратори, които изпълняват същите функции, но се отличават с компактни размери и по-голяма ефективност, тъй като по време на процеса на почистване се случва разграждането и окисляването на органичните вещества.

Доста често почвата се използва за последваща обработка в утаителни резервоари, но ефективността на тяхната работа може да се оцени само върху песъчливи почви, тъй като глината не позволява течността да преминава през нея и съответно нейната последваща обработка не се извършва.

По този начин основният елемент на последващото третиране, с изключение на случаите с използване на инфилтратори, е почвата или почвен многослоен филтър, поради което се извършва допълнително почистване. Пречистената вода влиза в резервоара, централната система, и се насочва към дренаж или резервоар.

Видове септични ями
Scroll to top