Има ли най-подходяща храна за кучета?

Има ли най-подходяща храна за кучета?

Има ли най-подходяща храна за кучета? Сухата храна за кучета е гранули, направени от смес от съставки като източници на животински протеини (месо или карантии). Дехидратирано месо, въглехидрати (зърнени храни, бобови растения или картофи), животински мазнини (риба или пиле) и фибри ( каша от захарно цвекло) и др.). Витаминно-минералните комплекси се добавят след приготвяне на фуража под формата на пръскане, тъй като не издържат на топлинна обработка.

Има ли най-подходяща храна за кучета?

Всички продукти, с изключение на брашното, се натрошават до фина кайма. След това се загряват до температура 90-150 градуса и се прекарват през екструдер. Получената маса се оформя на топки или гранули, изсушава се и се изпраща за опаковане.

Историята на сухата храна датира от средата на 19 век. Пътешественикът Джеймс Спрат, по време на пътуване до Великобритания. Забеляза как кучета, живеещи в пристанището, се нахвърлят върху бисквити, изхвърлени от моряците. Връщайки се вкъщи, той смесва смляното месо, брашното и пулпата от цвекло, изпича тази смес и я предлага на кучето си. Домашният любимец харесва получения деликатес и предприемчивият Джеймс създава малко производство на такива бисквити, като го нарича „Месни бисквити на Spratt за кучета“.

След 30 години сухата храна става невероятно популярна в Съединените щати поради факта, че спестява огромно количество време и усилия на собствениците на кучета.

Производители на кучешка храна

През 30-те години на XX век производителите заменят скъпото месо във фуражите с карантии и месно брашно. В същото време количеството на зърнени храни и други добавени въглехидрати във фуража се увеличава. Част от причината за това беше икономическата криза и избухването на Втората световна война: цените на храните се повишиха, за хората стана трудно да хранят кучета с почти чисто месо.

Първата диетична храна за кучета с различни заболявания се появява през 70-те години на XX век. И едва през 80-те години производителите подходиха към фуража от гледна точка на зоологията. През този период фуражът става повече месо, витамини, минерали и фибри. Имаше разделение на фуражите на класове: икономичен, премиум, супер премиум и холистичен.

Има ли най-подходяща храна за кучета?
Scroll to top