Каква храна за котки трябва да се избягва

храна за котки

Какво ядат котките

Котките са месоядни животни, така че се нуждаят от източник на животински протеин, за да бъдат в оптимално здраве. Ще трябва да намерите висококачествена храна за котки, подходяща за възрастта и здравето на вашата котка.

Ако е необходимо, говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да изберете с какво да храните котката си, тъй като той може да прецени здравословното й състояние, както и да се увери, че я храните с правилния вид храна.

Котките никога няма да оцелеят или да са жизнени на веганска диета. Те трябва да имат месо, за да получат хранителните вещества, от които се нуждаят. Въпреки че е напълно приемливо да храните котката си с търговска суха или мокра храна, можете да предложите разнообразие в диетата на вашата котка, като я храните с варено или сурово прясно месо.

Много котки обичат риба, въпреки това не е приемлива храна за ежедневно хранене. Рибата съдържа високи нива на мастни киселини, което може да доведе до дефицит на витамин Е при котки и болезнени състояния.

Колко храна за котки е нужно за вашата котка

Количеството храна, от което се нуждае вашата котка, ще зависи от нейното тегло, размер и възраст, така че не винаги се съгласявайте с това, с което вашият съсед храни котката си! Затлъстяването е доста често срещано при котките и може да допринесе за по-кратък живот, така че винаги се уверете, че храните вашия домашен любимец с правилното количество храна.

Ако се съмнявате, винаги търсете съвет от вашия ветеринарен лекар. Независимо от възрастта на вашата котка, винаги се уверявайте, че има достъп до чиста питейна вода.

Храни, с които да избягвате да храните котката си

Този списък в никакъв случай не е пълният обхват на това, което вашата котка не трябва да яде. Но имайте предвид тези често срещани храни, когато слагате храна в купата или пускате остатъци от масата, тъй като има някои, които са силно отровни за вашия котешки приятел.

Храните, които трябва да избягвате, включват:

 • Стафиди/султани
 • Грозде
 • Шоколад
 • Лук
 • Кафе или кофеинови продукти – кофеинът се съдържа не само в чая и кафето, но и в какаото, шоколада, колата и стимулиращите напитки. Може да се намери и в някои лекарства за настинка и болкоуспокояващи, така че никога не ги оставяйте да лежат наоколо
 • Тесто за хляб
 • авокадо
 • Ядки
 • Плодови костилки – например семки от манго или семки от кайсии
 • Плодови семена
 • Царевични кочани
 • Домати
 • Гъби

Мляко и други млечни продукти – това изглежда странно, защото толкова често виждате котенца да похапват купа мляко. Но не се заблуждавайте, повечето котки всъщност имат непоносимост към лактоза.

Варените кости са най-категорично не-не, както и рибата всеки ден от седмицата. Въпреки че котките наистина обичат здравословна порция от техните плуващи приятели, най-добре е да ги хранят като лакомство от време на време. А когато е нахранен, консервирани сардини, риба тон или сьомга са най-добрият ви залог. Просто се уверете, че са консервирани в изворна вода и винаги внимавайте за кости.

Да бъдете внимателни с диетата на вашата котка е от съществено значение за тяхното здраве, така че това трябва да бъде област на грижа за всички собственици на котки. Ако се съмнявате с какво да нахраните вашия котешки приятел, говорете с вашия ветеринарен лекар за повече информация.

Каква храна за котки трябва да се избягва
Scroll to top