Как да се справите с петна на килима

петна на килима

Има няколко вида на килима

Така че преди да започнете да действате, определете естеството петна на килима:

  • Петна от вещества на водна основа (алкохолни и безалкохолни напитки, петна от плодове, мастило от писалка, бои на водна основа, кръв, яйца)върху килимите – тези петна могат да се отстранят с чиста вода, за борба с упоритите петна добавете малко почистващ шампоан към водния килим.
  • Маслени петна (масло и растително масло, сметана, маргарин, майонеза, бои на маслена основа) върху килимите – отстранете петната със специален препарат за почистване на петна или третирайте повърхността с терпентин, след това със специален шампоан.
  • Восък за свещ върху килимите– покрийте петното с абсорбираща хартия, след това изгладете петното през хартията с топла ютия (под 100°C).
  • Дъвка върху килимите – слага се лед, за да се втвърди. След това го натрошете и отстранете трохите. Помислете за посоката на купчината.
  • Лак за нокти върху килимите – Третирайте петното с ацетон.

Ако все още има петна на килима, които са останали след почистване, трябва да използвате професионално почистване на килима Ви.

Състав на килимите

Почти 90% от килимите са изработени от вълна или полипропилен. Вискоза, акрил, коприна, памук, сизал и смеси (вълна/коприна, вълна/полипропилен) са много по-рядко срещани.

Важно е да се отбележи, че килимите от смес от вълна/полипропилен или шест/полиамид се произвеждат в съотношение 70% към 30% или 80% към 20%. За да се намали крайната цена на продукта. С това съотношение килимът може да се счита за вълнен. С увеличаване на процента на полипропилен в сместа, килимът губи своите вълнени свойства.

Може да бъде доста трудно да се разграничи визуално вълнен килим от полипропиленов, тъй като съвременното производство на синтетични килими позволява да се получат килими, които на външен вид много наподобяват, приличат, подобни са на вълнените. Ако обаче потъркате малко вълнения килим с ръка, ще видите как т. нар. „долу“ „изпълзява“.

Как да се справите с петна на килима
Scroll to top