Каско и ГО

каско

Можете да изберете рисковете, срещу които ще бъде застрахован автомобилът, когато кандидатствате за застраховка с каско. Цената на полицата зависи от техния брой.

Колко струва КАСКО

Цената на полица CASCO се регулира от застрахователните компании. Обикновено при сключване на договор те обръщат внимание на степента на риск и други фактори, които могат да повлияят на размера на обезщетението в бъдеще. Следователно цената на застраховката за един автомобил може да варира в различните компании.

По правило цената на застраховката зависи от следните фактори:

  • Автомобилът. При сключване на договор застрахователите могат да вземат предвид марката, модела и годината на производство на автомобила, тъй като от тези фактори може да зависи размерът на бъдещото застрахователно плащане.

Например, годината на производство на колата влияе върху стойността на автомобила. Колкото по-нова е колата, толкова по-скъп е ремонтът. Колкото по-скъп е ремонтът, толкова по-големи са рисковете за застрахователната компания. Следователно застрахователната полица Каско за нови автомобили може да бъде по-скъпа.

Същото важи и за марката и модела на автомобила. Някои марки са по-„популярни“ сред крадците на автомобили, други са по-малко, така че тарифите за често крадени марки ще бъдат по-високи. Или, например, за редки модели е по-трудно да се получат резервни части, което се отразява на тяхната цена. Съответно при такива модели застрахователната компания има по-висок риск от изплащане на голямо обезщетение. Което ще се отрази и на цената на полицата.

  • Шофьорът. Освен това застрахователните компании могат да вземат предвид възрастта на собственика на автомобила, неговия опит при шофиране и колко често той попада в злополука. За опитен шофьор, който никога не е бил в произшествие, застраховката ще бъде по-евтина, отколкото за новак, който вече е станал виновник за произшествия.

Понякога застрахователните компании отиват дори по-далеч и анализират собствената си статистика за злополуки, когато сключват договор. Те могат да определят например на каква възраст е по-вероятно собствениците на автомобили да претърпят инцидент. И да увеличат процентите за клиенти на тази възраст. Нищо лично, само суха статистика и теория на вероятностите.

Каско и ГО
Scroll to top