Ориенталски млечни продукти, които вълнуват сетивата

Ориенталски млечни продукти

Преди да направите избор и да закупите конкретни ориенталски млечни продукти, внимателно проучете информацията, отпечатана върху опаковката.

Винаги проверявайте продукта за органолептични показатели – развалените продукти забележимо променят външния си вид, както и вкуса и мириса.

Когато купувате ориенталски млечни продукти, можете да срещнете следните дефекти: пероксидация на продукта, образуване и развитие на плесен. Особено внимание трябва да се обърне на появата на горчивина във вкуса.

Трябва да отбележим, че без добро мляко (основната суровина) нищо добро няма да излезе. Най-често то е предварително пастьоризирано и това е нормално.

Не се допуска пастьоризиране на самия ферментирал млечен продукт.

Колкото по-малко хранителни добавки има в даден продукт, толкова по-добре.

Ориенталски млечни продукти

Катък

Историята му е на повече от две хилядолетия. Основата за приготвянето му е краве, овче, козе и биволско мляко. Преди ферментацията млякото се изпарява до намаляване на обема с една трета, така че продуктът се получава с високо съдържание на мазнини. Като закваска се използват българска пръчица и млечнокисели стрептококи. В 100 г такава напитка ще има около 56 kcal.

Световната здравна организация препоръчва три порции млечни продукти на ден. Какви ще бъдат тези продукти – човек може да реши сам.

Една порция мляко е 200 мл, порция кисело мляко е 125 г, извара е 200 г, сирене е 25 г.

Ориенталски млечни продукти – Мацони (матсун)

Родното място на мацони е Кавказ, това е националната ферментирала млечна напитка на народите от Закавказието. Не само се пие, но се използва и за готвене на други ястия – най-често супи и втори ястия.

Основата на мацони е краве, козе и овче мляко. Според състава на закваската може да се определи в групата на киселите млека. И го готвят по същия начин. Първо млякото се загрява до 45-55 градуса, след което се слага закваската с млечни стрептококи и български пръчици. В магазина можете да видите мацони с различно съдържание на мазнини. Най-ниската калоричност на продукта е 65 kcal на 100 g.

Ацидофилус

Лекарите често препоръчват ацидофилус в диетата. Ацидофилусът се приготвя на принципа на киселото мляко, но за подквасването на млякото се използва специална бактерия acidophilus bacillus. Неговата особеност е, че след като влезе в тялото, той измества патогенната микрофлора от червата, като по този начин подобрява храносмилането и е полезен за здравето.

Поради това продуктът се използва активно в комплексното лечение на заболявания на храносмилателната система. В 100 g ацидофилус има около 57 kcal.

Ориенталски млечни продукти, които вълнуват сетивата
Scroll to top