Още видове материали за изработване на килими

килими

За съжаление, акрилът не може да се боядисва с някои от съвременните технологии за боядисване. Които значително биха намалили цената на производството му. Поради тази причина за производството на килими акрилът често се използва в смес с полипропиленово влакно, за да се намали крайната цена.

Вискоза за килими

Вискозата е направена от естествен материал – дървесна маса, следователно от всички химически влакна това е най-“естественото”. Чрез промяна на дебелината и естеството на влакната е възможно да се получат тъкани. Много подобни на естествените, по-специално на коприна.

Следователно вискозните килими, килимите изработени от вискоза, са по-рентабилна алтернатива на копринените килими. Вискозата често се нарича “изкуствена коприна”.

Основните качества на вискозата

Приятна на допир, удобна, хигроскопична, дишаща. Високата интензивност на цвета дава възможност за създаване на килими с ярки цветове. Трябва също да се отбележи, че вискозата не натрупва статично електричество.

При производството на килими от вискоза те преминават през няколко етапа на обработка, включително така нареченото “полиране”, което е необходимо, за да могат всички нишки да са с еднаква дължина и повърхността на килима да е равна.

След „полиране“ между нишките на килима остава остатъчна купчина. Колкото по-висока и по-плътна е купчината, толкова повече остатъчна купчина се натрупва между нишките. В същото време трябва да разберете, че натрупаната купчина не е самата нишка, а самата остатъчна купчина, която се е натрупала в килима след шлайфането му. Тази особеност е характерна и за вълнените килими.

Няма нужда да се страхувате от това, прахосмукачката (за предпочитане с прахосмукачка) през първите няколко седмици ще елиминира остатъчната купчина и ще ви позволи да се насладите напълно на комфорта на вискозните килими.

Също така, когато купувате килим от вискоза, трябва да обърнете внимание на факта, че купчината на килима има посока. Ако погледнете килима първо от едната страна, например по посока на купчината, а след това от противоположната страна, ще видите значителна разлика в цвета (от лъскав, ярък килим той ще се превърне в тъмен, матов , с по-ясно изразен модел).

Още видове материали за изработване на килими
Scroll to top